10.12.2004  Linktip 
Konkrétní zamýšlené výsledky


Nadnárodní strategie
Jedním z centrálních výsledkù projektu je nadnárodní dohoda o konkrétních opatøeních regionálního plánování ohlednì protipovodòové ochrany v povodí Labe. Tato dohoda by mìla obsahovat konkrétní koncept další èinnosti zamìøený na prostorové plánování a mìla by být zobrazena také na mapì. Strategie bude dohodnuta mezi všemi partnery.

Nadnárodní sí k prostorovému uspoøádání
Prostøednictvím spolupráce na projektu by všichni partneøi mìli vytvoøit stabilní sí úøadù regionálního plánování a vodohospodáøských úøadù. Poèítá se s tím, že tato sí bude sloužit i po skonèení projektu ELLA pro úèely dalších opatøení v oblasti prostorového uspoøádání, zejména pro regionální a odborné plánování.

Konkrétní regionální plány a pilotní projekty
Konkrétním regionálním výsledkem, který tvoøí základ nadnárodní strategie, je modelové rozvíjení a pøepracovávání regionálních plánù (pilotní projekty). Další pilotní projekty se budou zabývat regionálními iniciativami pro integraci map povodòových nebezpeèí do prostorového resp. rozvojového plánování, pøièemž zohlední další zájmy pøi regionálních plánovacích procesech, tj. napø. zemìdìlství. Pilotní projekty si kladou za cíl dosáhnout souladu mezi nadnárodními, národními a regionálními iniciativami. Iniciativy odhlasovávají tématické pracovní skupiny.

Pøehled o mapách s vyznaèením ohrožení (Atlas Labe èást 1)
Základním východiskem pro tyto úkoly regionálního plánování, jakož i pro úkoly vodohospodáøství bude vytvoøení map povodòových nebezpeèí resp. map s vyznaèením ohrožení pro rùzné èásti povodí v rámci projektu ELLA. Tyto mapy budou sestaveny v úzké spolupráci s jinými vznikajícími pracemi vodohospodáøských úøadù a komisí (srov. napø. MKOL a Povodí Labe) a pro regionální plánování budou zeditovány resp. zpøístupnìny údaje GIS. První sbírka dostupných a vznikajících map bude sestavena jako výstup projektu ELLA (“Atlas Labe”). Projektový rozpoèet neumožòuje kompletní zmapování všech nebezpeèí podél toku Labe.

Mapování oblastí, které vyžadují zákrok (Atlas Labe èást 2)
Podobnì jako u nadnárodní strategie bude pro povodí vytvoøen seznam ploch, které vyžadují urèité zákroky, èi které je tøeba chránit; uvedena budou i potøebná opatøení (hrubé mìøítko nadnárodní mapy pro Labe). Na mapách budou na základì ujednání vyznaèena retenèní území, opatøení v urbanizovaných oblastech, opatøení v zemìdìlství a lesnictví, v ochranì pøírody atd.

Hlavní výsledek projektu:
Projekt si klade za cíl identifikovat potøebné plány a sjednat konkrétní opatøení v rámci jednotlivých regionù pro celé povodí Labe. Budou pøipraveny informace pro obce a investory, aby byl zajištìn bezpeèný regionální a místní rozvoj. Vznikne nadnárodní sí jako základ pro vzájemné porozumìní a spolupráci pøi nejrùznìjších budoucích úkolech regionálního plánování. Velký poèet partnerù proto pøedstavuje obrovskou šanci pro nadnárodní spolupráci po rozšíøení EU. Umožní totiž vyvinout velkoplošnou sí aktérù v povodí Labe a sousedících oblastech od Maïarska pøes Èesko a Polsko až k Severnímu moøi.