10.12.2004  Linktip 
Pracovní balíèky

Pracovní program obsahuje ètyøi odborné pracovní balíèky, vèetnì nadnárodních struktur spolupráce, a modul øízení a koordinace projektu (srov. obr. 2).
Centrální význam má strategie o budoucích krocích a obsahu prostorového plánování v povodí, kterou je tøeba vypracovat a schválit na nadnárodní úrovni. Následuje (modelová) realizace na základì plánù dané zemì a jednotlivých regionù (pilotní projekty). Základním východiskem budou mapy povodòových ohrožení ve vybraných úsecích Labe a nìkolika pøítokù, které budou vypracovány v rámci projektu (pøehledné mapy pro “Atlas Labe”); uvedené aktivity probìhnou v souladu s aktivitami MKOL a jednotlivých zemí a regionù, které už v dané oblasti probíhají (srov. napø. Akèní plán MKOL z roku 2003).
Pro stanovení cílù a zásad týkajících se prostorového uspoøádání budou vypracovány další odborné podklady. Projekt v co nejvyšší míøe zahrne podpùrné práce probíhající v rámci jiných projektù. Tak by mìly být do prostorového plánování integrovány nejrùznìjší aspekty preventivní povodòové ochrany (snižování rizik, retenèní území a zadržování vody na zemìdìlských a lesnických plochách, lodní doprava, tìžba štìrku). Zásadní roli zde hrají koncepty pro øešení problémù mezi horním a dolním tokem vèetnì iniciativ k vyrovnání nákladù.
Pilotní projekty probíhají ve vybraných regionech v celém povodí. Modelovì pøedvedou realizaci regionálních plánù podle nadøazené strategie (PB 1), odlišných požadavkù pro rùzné regiony (PB 2) a podle odborných podkladù a map (PB 3). Cílem pilotních projektù je aplikace projektových konceptù a budování konsensu s relevantními aktéry v regionálním prostøedí. Ke komplexnímu schvalování a zpracovávání spoleèných výsledkù je koncipován sled regionálních a nadregionálních pracovních