10.12.2004  Linktip 
Popis projektu INTERREG III B (CADSES)

Východiska a cíle

Povodňové události roku 2002 dramatickým způsobem ukázaly, že je nutné v mnoha oblastech zlepšit protipovodňovou ochranu. Sem patří nejen četná opatření spadající do vodního hospodářství, zemědělství a lesnictví, ale zejména pravidelné přezkoumávání a zlepšování přístupů a prosazování strategií, plánů a opatření v oblasti prostorového a stavebního plánování.
Za tímto účelem je do budoucna nutno posílit nadnárodní spolupráci, protože škody v mezinárodních povodích a jejich příčiny také překračují hranice. Proto byl vyvinut tento nadnárodní projekt INTERREG III B, který si klade za cíl naplnit následující body:
 Vyvinout a sjednat společné strategie územního plánování v povodí Labe.
 Zpřístupnit data a informace o potenciálních rizicích, potře-bných opatřeních, účincích daných opatření, krocích k jejich realizaci (mapy povod-ňových nebezpečí, retenčních území, využití území atd.).
 Přezkoumat a zlepšit nástroje územního plánování v ně-meckých spolkových zemích a státech v povodí Labe.
Realizovat pilotní projekty: modelový vývoj vybraných regionálních plánů a plánů rozvoje prostřednictvím inovativní integrace oblastí v zájmu protipovodňové ochrany (rizika, využití území, vývoj osídlení atd.).

Programové kategorie

INTERREG III B -Priorita 4: Ochrana životního prostředí, hospodaření se zdroji, předcházení rizikůmOpatření 4.3: Podpora integrovaného vodního hospodářství a ochrana před povodněmi

Finanční aspekty

Rozpočet projektu ve výši 2,56 Mil. Euro bude cca z 50% financování z podpůrných prostředků EU z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) a cca z 50% z národních prostředků kofinancování (včetně prostředků PHARE), které si zajistí projektoví partneři: